fredag den 16. december 2011

Gamle og Nye Møller









De gamle møller
Gennem flere hundrede år var og er møllerne en del af billedet på Holmsland.
Det var store fremskridt, da man byggede den første mølle på Holmsland. Inden da havde man været henvist til at få sit korn malet udensogns, for en stor parts vedkommende på Voldbjerg Mølle i Hee Sogn.
Den første mølle blev bygget på Møllebjerre, det der i dag hedder Nordmarken. Hvornår møllen er bygget vides ikke, men omkring 1640 blev den ødelagt af en storm og ikke siden rejst igen.
I slutningen af 1850-erne byggedes en vejrmølle ved Kirkebygaarden eller Møllegaarden, som vel er det navn, den bedst er kendt under. Her blev der drevet møllevirksomhed og senere gødnings- og foderstofhandel i ca. 100 år, indtil foderstofforretningen blev bygget i Kloster.
Den mest kendte vejrmølle på Holmsland har uden tvivl været den i Gammel Sogn. Den blev bygget i ca. 1690 ved fjorden lige vest for Vonå – i dag Jagtvejen. Møllen lå lige vest for Jagtvej 1 og kan stadig spores i terrænet.
Gammel Sogn Mølle eksisterede i næsten 260 år, og møllen stod som et vartegn ikke blot for Holmsland, men også for Ringkøbing. Den lå synlig og malerisk i landskabet, og utallige gange er den blevet fotograferet, tegnet og malet. Da ejeren af møllen besluttede, at den skulle rives ned, da den ikke længere var rentabel, forsøgte Ringkøbing og Omegens Turistforening at rejse midler til dens bevarelse. Det lykkedes ikke, og møllen blev revet ned i 1949.

De gamle postkort af Gl. Sogn mølle er udlånt af Lene Pedersen

De nye møller

af Poul Rossander

Før i tiden blev møllerne brugt til at male korn, men udnyttelsen af vindens resurser kendes også på Holmsland i dag, hvor 5 kæmpemøller knejser på engen ved Vonå.Forgængerne for disse møller var små forsøgsmøller med en effekt på 10 kW eller mindre, udviklet af private personer. Men industrien så nogle muligheder og flere firmaer bl. a Vestas begyndte at producere og udvikle vindmøller.
Møllerne blev mere og mere effektive og i 2010 er de fleste mellem 2000 og 3000 kW.

Den første mølle på Holmsland blev rejst i december 1981 på Jagtvej i Gl. Sogn af læge K. Boye Jensen, ikke langt fra, hvor den gamle mølle stod. Snart kom flere til området og flere lokale gik sammen om en eller flere møller. Da der var flest, var der i alt 24 møller.
Vognkær Møllelaug I/S blev stiftet, og der blev rejst 7 møller i engene. Det var ”folkemøller”, d.v.s., at de var ejet af mange personer i lokalområdet med forholdsvis få andele.
Boye Jensen så flere muligheder for at udnytte det flade og åbne Holmsland, men desværre omkom han ved en tragisk helikopterulykke i 2000, og planerne lå stille gennem de næste år.
Andre har taget over, og i 2009 blev et projekt godkendt med 5 møller med en max. højde på 130 meter til top af vingespids. De gamle møller blev i 2010 pillet ned og solgt til brug andetsteds og nu står 5 kæmpemøller i landskabet. På en blæsende dag kan en mølle producere den mængde strøm en familie bruger på et helt år. Hver mølle producerer 9.500.000 kW timer om året.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar