tirsdag den 29. november 2011

Jagt


Af Mogens Tarp

Der har altid været stor interesse for jagt på Holmsland.

Den landbaserede jagt har førhen især drejet sig om jagt på hare, agerhøne og ræv, men med den intensivitet, landbruget drives med, er bestandene af harer og agerhøns efterhånden så reducerede, at der i realiteten ikke længere drives jagt på disse dyr. Ræven er fortsat stadig et eftertragtet jagt-bytte, selv om også bestanden her er noget reduceret.

Til gengæld er der opstået en bestand af rådyr. Hvor der førhen stort ikke var rådyr på Holmsland, er der i dag en pæn bestand, bl. a. takket være de mange flerrækkede læhegn, der er etableret i de sidste årtier. Fasaner er der også blevet en lille bestand af, hovedsagelig på grund af udsætninger. Også jagt på skovdue spiller en vis rolle.

Man har også drevet trækjagt, især på ænder, vadefugle og i nogen udstrækning på gæs ved de mange vandhuller, søer og vådområder, der fandtes, men som i dag stort set alle er blevet til land-brugsområder ved dræning og udtørring.

Med sin beliggenhed mellem de to fjorde, Ringkøbing Fjord og Stadil Fjord, som begge er en del af søterritoriet, hvor jagten er fri, så alle kan deltage, har der altid været stor interesse for trækjagt i fjordene, igen efter især ænder, vadefugle, så længe de måtte jages, og gæs.

Jagten blev drevet fra skydetønder og jagtpramme, i dag hovedsagelig fra jagtpramme. Der har ligget mange jagthytter langs med fjordene. I dag er der kun få af dem tilbage.

På billedet herover er det mårhunden Sofus, som blev fanget med de bare næver, kastreret og senere sat ud med GPS-sender om halsen. Skulle den måske bære navnet Judas?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar